18 mars 2013

Rutiner

Ja, vad är rutiner?  Är det så viktigt med de där rutinerna alla pratar om? Vi har under våra snart 12 år som föräldrar haft noll rutiner som vi försökt hålla oss till. Sen finns de ju de rutinerna som uppstår av sig själv. Som när de stora barnen började på skolan vid 08:30 varje dag, ja då var vi ju så illa tvungna att gå upp runt 6:30 för att hinna äta frukost och köra in till stan för att lämna dem i skolan. 

Men nu är det så underbart att slippa det där och att vara i en världsdel där, vad jag har sett, det inte ens finns några sådana rutiner. Det är befriande och skönt att se att folk lever sitt liv utan att kolla på klockan hela tiden. Kanske är det därför alla jag känner här har så svårt att komma i tid? 
Vid klockan 21 på kvällen öppnar restaurangerna och vid den tiden är folk ute och barnen leker på plazan, på vardagar! Kl 20 i Sverige sover de flesta ungarna redan, här pratar inte föräldrarna om att de måste lägga barnen tidigt för att få sin viktiga egentid. Här är alla en del av allt. Man skiljer inte barnen och vuxna från varandra som vi lär oss att göra i väst.  

Vi äter frukost när vi känner för att ta oss upp ur sängen, är någon hungrig innan, så ja antingen gör man ordning frukosten då, eller så tar man en frukt så länge. Ibland gör jag frukost, ibland Adde ibland någon av barnen, eller så gör vi alla det tillsammans. Ibland glömmer vi att äta lunch och eller så blir den jätte sen, så att middagen blir klockan 22. Men vad gör det? Alla säger själva till när de känner sig hungriga, och finns det ingen lagad mat just då får man ta något annat så länge, man dör inte av att vara hungrig en liten stund. 

De dagarna vi har åkt långt i bilen har vi bara tagit med oss flera kg frukt och några liter vatten. Vi rör inte på oss då, så ingen blir så speciellt hungrig. Men som min fina vän sa idag, Ja varför skulle det vara värre att bara äta frukt en dag istället för att äta snabbmakaroner med fiskpinnar eller några sketna limpmackor med sylt på? Vad är det för näringsvärde i det? Hittar man ingen restaurang just på sekunden barnen är hungriga, så dör de faktiskt inte av att vara hungriga en liten stund. 

Jag ammar Juno fortfarande och det är väldigt skönt, tack vare det så somnar han lätt om på morgonen och han somnar enkelt vart vi än är, vi har inte haft några problem med tidszonerna fast vi åkt lite hit och dit. Han bryr sig inte om att vi flyttar runt till olika hus, olika hotell rum, olika städer och träffar massa olika folk.  Han delar säng med oss och vet att vi finns där för honom när han vaknar.
Han är glad och social och har sin trygghet i min eller Addes famn när det är något som är jobbigt, han är trött eller ledsen. Inte i att speciella saker sker på en bestämd plats eller tidpunkt. 


Bara mina 50 cents ;)










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar