17 mars 2013

Unschooling

Efter 4 månaders resa har vi lyckats deschoola oss och börja unschoola oss.
 Det känns härligt och det är stor skillnad på alla i familjen. I början av vår resa var ungarna mycket mer rastlösa och tjivades med varandra ganska mycket. Inte så roligt på ett litet hotellrum! Men det har gått över och nu gör de mer saker tillsammans och samarbetar mycket bättre. Deras fantasi med de få saker vi har med oss är oändlig och de sysselsätter sig på många olika sätt. Man hör näst intill aldrig att de har tråkigt och inte vet vad de skall göra, något som vi hörde flera ggr om dagen när vi hade ett stort hus fyllt av leksaker, spel, pyssel osv. Det enda som var roligt att göra när man hade tråkigt var att spela tv spel eller kolla på datorn. Det är så härligt att se det gamla tvättas bort och det nya komma fram. Att se hur positivt det är för barnen och oss att inte ha alla onödiga prylar vi hade hemma. Vi valde att rensa våra Iphone på spel när vi lämnade Kalifornien, så dem är till för faktasökande och kommunikation för oss alla. 

Hur barnen har lärt sig oerhört bra engelska och massor med spanska under resan(och vi). Hur de VILL lära sig, hur de satt klistrade och räknade ut olika cirklars omkrets och area en hel dag, när jag berättade för dem vad PI var för något, i samband med att vi ritade massa mandalas som ju utgår från cirklar.
De har lärt sig alla länderna i Sydamerika och Loke har ritat en hel bok full med flaggar, som referens har han använt sig av en flaggbok han fick av sin kompis Ville när han fyllde år i höstas. Massvis med intressanta saker har vi fått lära oss av alla underbara människor vi har mött på resan. 
Andreas har fått tillbaka glädjen till tatuerandet och målandet och jag har virkat, broderat och målat mandalas! Saga har gjort tusen olika pyssel grejer. Vi har varit på mineral museum och sett dinosaurieben med kristaller inuti, hållit i meteoriter och andra spännande stenar! 

Det är så himla fint att se hur Juno gör skillnad på alla de 3 språken han talar, hur han väljer de spanska orden till våra spansktalande vänner och mest svenska med oss och några få engelska ord ibland. 
När han kommer på vad nya spanska ord betyder, säger han de först på Svenska sen på spanska upprepande ggr till oss, sen använder han sig av dem. 

Vi har några få filmer med oss som vi kollar på ibland när vi har någon riktigt tråkig eller trött dag, väldigt sällan dock. Men många ggr vill de inte ens se när vi erbjuder dem. Loke har tagit med sig lite lego på resan och det har han ofta valt att lämna kvar när vi åker iväg på några veckor och lämnar de mesta bagaget hos våra vänner. De är inte alls så viktigt för honom och han leker oftast inte med sakerna heller. på början av resan tappade han bort saker och vart väldigt ledsen men nu är det inte hela världen om så 3 lego gubbar försvinner på samma dag. Känns som det är bra för barnen att lära sig att saker kommer och går, att hantera förlusten av saker och saknaden efter personer man får lämna. 
Det finns något fint i att sakna, sakna det man haft, sakna dem man tycker om. Det är ett bevis på det fina i livet.






3 kommentarer:

  1. Jag blir inspirerad och lite avundsjuk...sugen på att göra som er men det känns långt ifrån min verklighet. Kul att flaggboken kom till användning! Kram!

    SvaraRadera
  2. Kul att du blir inspirerad! :D JA den har varit jätte rolig. Båda barnen kollar ofta i den när vi skall åka till nya platser.

    SvaraRadera
  3. Ser att det står att Ville kommenterat, men det var ju jag, mamman! Haha! Roligt att ni kommer hem en sväng, Ville längtar! /Marika

    SvaraRadera